Încă de la sfârșitul anilor '70, primele spitale și aeroporturi au început să folosească instrumente SPM portabile pentru a verifica în mod regulat ventilatoarele și motoarele sistemelor de aer condiționat. De atunci, mulți administratori ai acestor tipuri de clădiri cu cerințe de fiabilitate crescută au intrat în grupul de utilizatori SPM.

Administratorii care se ocupă de clădiri din industria medicală, încăperi sterile în industria electronică și centrele de date cu computere importante etc. văd astăzi monitorizarea stării ca ceva indispensabil pentru fiabilitatea mediului pentru a asigura o producție sigură. În ultimii ani, costurile crescute ale energiei au forțat proprietarii de clădiri să reducă costurile de întreținere trecând de la Mentenanța preventivă planificată (PPM) la Mentenanța bazată pe condiție (CBM). În același timp, chiriașii au exigențe tot mai ridicate privind mediul și fiabilitatea în sectoare importante. Aceasta a determinat proprietarii de clădiri de birouri renumite cum ar fi băncile și call centrelor să investească în strategii noi.

În octombrie 2006, SPM Instrument UK în colaborare cu clientul Centrica au câștigat British Institute of Facilities Management Innovation Award pentru dezvoltarea conceptului de „clădire vorbitoare”. Pe lângă fiabilitatea îmbunătățită, acest concept poate genera economii de până la 30% din costurile de funcționare, prin pornirea sistemelor clădirii și creând o „clădire vorbitoare”.

Echipamentul monitorizat în mod obișnuit prin diverse metode în cadrul unei „clădiri vorbitoare” este echipamentul cu părți rotative, cum ar fi electromotoarele și pompele, ventilatoarele, filtrele de aer, boilerele și panourile electrice, care sunt monitorizare pentru condiția rulmenților, vibrații, temperatură, siguranță electrică și altele.

SPM oferă fiecare echipament și soft de care aveți nevoie pentru o soluție de monitorizare eficientă în orice clădire sau pe orice proprietăți de pe teritorii dispersate geografic, de la colectarea punctuală a datelor, până la evaluarea datelor măsurate. Pe utilaje cu rotație lentă, tehnica de măsurare SPM HD®  poate fi extrem de utilă. SPM HD utilizează frecvență bazată pe RPM și tehnici de corelare algoritmică pentru a asigura calitatea cea mai înaltă a semnalului pentru analiza spectrală.

Centrica UK a adunat economii de £8 per m2 în 20 call centre echipate cu acest sistem.
Brian Amos, Centrica (fostă British Gas)

Metodele și echipamentele SPM pentru monitorizarea condițiilor în FM sunt utilizate în clădirile bancare, centre comerciale, încăperi sterile, centre de date și laboratoare.