În ultimii ani, industria cimentului a adoptat o abordare proactivă în ceea ce privește mentenanța, care a fost aplicată cu succes în multe ramuri ale industriei, de-a lungul anilor. Mentenanța reprezintă o parte semnificativă a costurilor de funcționare și constituie un punct ce poate fi îmbunătățit semnificativ. SPM a fost implicată în industria cimentului mai mulți ani și continuăm să contribuim la fiabilitatea îmbunătățită pentru principalii fabricanți mondiali.

În producția de ciment, disponibilitatea este o prioritate de top. Întreruperile neplanificate cauzate de defecțiunile echipamentului pot fi foarte costisitoare. Disponibilitatea scăzută influențează productivitatea și contribuția pe oră și în industria cimentului aceste numere sunt, de obicei, foarte ridicate. Costurile pagubelor secundare poate fi astronomic dacă se defectează principalele unități de producție.

Multe dintre aplicații funcționează în condiții dificile, în care mediul este prăfos, murdar și fierbinte etc. Aceasta solicită foarte mult optimizarea lubrifierii rulmenților. Echipamentele cu vitezele reduse au nevoie de tehnici speciale pentru măsurarea rulmenților. Metoda SPM este unică, fiind capabilă să monitorizeze astfel de condiții și să ofere o detectare timpurie a defecțiunii. Nu este folosit doar pentru a ține sub observație rulmenți lubrifiați manual, ci și alături de sisteme de lubrifiere automate, semnalizând necesitatea lubrifierii. Spectrul SPM, în combinație cu EVAM este bine potrivit pentru urmărirea stării reductoarelor. Pe utilaje cu rotație lentă,tehnica de măsurare SPM HD® poate fi extrem de utilă. SPM HD utilizează frecvență bazată pe RPM și tehnici de corelare algoritmică pentru a asigura calitatea cea mai înaltă a semnalului pentru analiza spectrală.

Utilizările tipice în care se aplică monitorizarea sunt unitățile cuptoarelor, separatoarele, concasoarele, ecranele, reductoarele, benzile rulante, ventilatoarele, morile, morile cu bile, lifturile și suflantele.

Gama de produse SPM include instrumente portabile, sisteme online și accesorii concepute special pentru monitorizarea utilajelor rotative și echipament de monitorizare pentru detectarea dezalinierilor, problemelor angrenajelor, probleme de echilibrare etc.

Producătorii majori de ciment care utilizează echipamente SPM pentru monitorizarea condiției sunt Holcim, Heidelberg, Cemex, Lafarge, Northen Cement, Siam Cement și Cimentul Thai, printre altele.