SPM HD® este o metodă patentată și în lucru pe bază de Impulsuri de șoc (SPM) folosită pentru diagnostic ușor și de încrederea condițiilor de funcționare a elementelor rotative ale rulmenților.

Tehnica digitală avansată și frecvența de mostrare bazată pe RPM face metoda SPM HD extrem de bine potrivită pentru măsurători la viteze reduse. Algoritmi matematici sofisticați fac ca această tehnică să fie mai puțin sensibilă la interferențe din partea altor semnale. Calitatea extraordinară a semnalului și conversia A/D pe 24 biți oferă rezoluție clară și detalii excepționale în spectre și semnale de timp. Semnalele de timp sunt ușor de interpretat, făcând ușoară determinarea tipului și anvergurii defecțiunii. SPM HD poate fi folosită la monitorizarea aplicațiilor între 0,1 și 20.000 RPM.

De-a lungul vieții acestora, rulmenții generează șocuri în interfață dintre elementul de rulare încărcat și suprafața de rulare. Aceste șocuri „sună” traductorul SPM care emite impulsuri electrice proporționale cu magnitudinea șocului. Spre deosebire de traductoarele de vibrație, cele de impuls răspund pe măsură ce sunt acordate la frecvența de rezonanță de aproximativ 32 kHz, permițând o măsurătoare calibrată a amplitudinii șocurilor.

Amplitudinea șocurilor se datorează unui număr de trei factori:

 • Viteza de rotație (dimensiunea rulmentului și rpm)
 • Grosimea peliculei de ulei (separarea dintre suprafețele de metal și interfața care rulează). Pelicula de film depinde de sursa lubrifiantului și de aliniament și pre-sarcina.
 • Starea mecanică a suprafețelor de rulare (asperitate, stres, defecte, particule de metal libere).

Description of SPMHD®

Date de intrare

Efectul vitezei de rulare asupra semnalului este neutralizat de introducerea rpm-ului și diametrului axului ca date de intrare, cu „acuratețe rezonabilă”. Aceasta setează valoarea inițială (HDi), începutul scalei „normalizate”.

Date de ieșire

Metoda SPM HD produce patru tipuri diferite de rezultate:

 • HDm

  HDm este o valoare scalară exprimată în decibeli. Aceasta este valoarea principală folosită pentru a determina severitatea defecțiunii. Aceasta reprezintă cele mai puternice șocuri obținute în timpul ciclului de măsurare. Este folosită și pentru declanșarea alarmelor.

 • HDc

  HDc este o valoare scalară exprimată în decibeli. Această valoare reprezintă nivelul la care sunt prezente 200 șocuri/secundă. Este util pentru determinarea nivelului de lubrifiere.

 • Time Signal HD

  Time signal HD este extrem de folositor pentru localizarea locației posibilului defect al rulmentului. În anumite cazuri, este posibil să se determine natura avariei (o singură crăpătură sau exfoliere a șinei interioare etc.). Time signal HD este rezultatul algoritmilor digitali extrem de avansați în care șocuri repetitive sunt amplificate și semnalele întâmplătoare sunt suprimate.

 • Spectrul SPM HD

  Spectrul SPM HD este rezultatul aplicării algoritmilor FFT la metoda Time Signal HD. Spectrul SPM HD este util să determine unde se află un posibil defect al rulmentului. Este util și pentru întreținere (aplicarea valorilor bandă și a simptomelor).

Evaluare

Valoarea inițială și gama celor trei zone de condiție (verde - galben - roșu) a fost stabilită empiric prin testarea rulmenților în condiții variabile de funcționare. Valoarea maximă plasează rulmentul într-o zonă de condiție. Înălțimea valorii de bază și delta (HDm minus HDc) indică calitatea lubrifierii sau probleme cu instalarea sau alinierea rulmenților.

Order Tracking în HD

Pe un utilaj care funcționează la viteze variabile, analiza vibrațiilor prin Order Tracking HD oferă informații de încredere și rezultate clare chiar și când rotațiile pe minut variază foarte mult în timpul măsurătorii. Order Tracking se aplică la o rază foarte mare de viteze de rotație, de la câteva, la mii te rotații pe minut.